Mijn fietsertje trapt niet (goed)?

Het komt soms voor dat we van klanten vragen krijgen over het niet goed trappen van de fietser. Meestal doet het probleem zich direct voor, maar als het eenmaal is opgelost blijft de fietser wel fietsen… Het assembleren van de fietser is natuurlijk wel lastig klusje. De onderdelen zijn heel klein en de techniek van het meerollende wieltje vereist dat de onderdelen perfect op elkaar aansluiten. Als er zich problemen voordoen is dit vaak te wijten aan één van de onderstaande drie oorzaken.

Mijn fietsertje trapt niet (goed)?
Let op de juiste montage van de bovenbeentjes. Omdat het zo klein is, is het moeilijk te zien, maar de bovenbeentjes zijn wel degelijk verschillend (gespiegeld). Het bovenbeentje moet gemonteerd worden zoals wordt getoond in de linker tekening. Als het is omgedraaid (rechter tekening) kan het kniegewricht onvoldoende buigen om de slag bij het fietsen te maken.
Mijn fietsertje trapt niet (goed)?
Het transparante wieltje is een klein kunststof onderdeeltje dat wordt gespuitgiet. Om het geproduceerd te krijgen komt het uit een matrijs (mal) die open en dicht gaat. Daardoor loopt er over het hele wieltje een nauwelijks zichtbaar klein naadje. Het kan voorkomen dat hierop een dun vliesje is achtergebleven. Dit belemmert het rollen. Dit vliesje kan met een scherp breekmesje worden weggesneden.
Mijn fietsertje trapt niet (goed)?
Het kan voorkomen dat bij het fietsen het gestrekte been de andere kant uit scharniert. Dit gebeurt als de afstand van het heupgewricht tot de as van het transparante wieltje net wat te groot is. Het betreft soms maar een fractie van een millimeter. Door het kleine ‘slotje’ goed dicht te drukken is het probleem vaak verholpen (rode pijl). Mocht het probleem zich blijven voordoen dan is er nog de mogelijkheid om het voorwiel iets naar voren te buigen (oranje pijl). Door dit te doen wordt de as van het transparante wieltje hoger in de uitsparing in de kettingkast van het metalen fietsje gedrukt. Daardoor kan het beentje zich dan niet meer overstrekken.

Hoe lang kan ik mijn Magnorail baan maken?

In principe zitten er geen restricties aan de lengte van de baan. Maar bij langere lengtes zijn meer motortjes nodig om de ketting aan te drijven. Hierbij moeten de motortjes op min of meer gelijke afstanden van elkaar worden geplaatst.
De meest gestelde vraag op beurzen is, welke lengte ketting nog door één motortje kan worden aangedreven. Dit is echter afhankelijk van vele parameters die de weerstand van de baan bepalen. De belangrijkste factoren die voor weerstand zorgen zijn: bochten, variaties in hoogte, het wegdek en het aantal fietsertjes of autoslepers op de baan.
In een startpakket zit 2,25 meter baan. Met 2 á 3 fietsertjes of autoslepers en een niet al te bochtige lus draait dit goed op één motor. Zelfs een uitbereiding tot circa 2,50 meter is mogelijk bij een eenvoudige lus. En met twee van onze nieuwe keerlussen is zelfs een baan van meer dan 3 meter geen probleem. Dit betreft dan wel een baan in de vorm van een zogenaamde ‘hondenbot’: Dus twee rechte stukken met aan het beide eindes een keerlus. Deze keerlus is speciaal ontwikkeld voor deze toepassing en heeft een geringe weerstand voor de ketting.

Hoe lang kan ik mijn Magnorail baan maken?

Wat moet ik gebruiken als afdekmateriaal?

Als afdekmateriaal adviseren we fotokarton te gebruiken met een dikte van ongeveer 0.4 millimeter. Stevig 300-350 grams fotokarton is ongeveer 0.4 millimeter dik en slijtvast, ook aan de onderzijde. Fotokarton heeft een mooi glad oppervlak. Hierdoor is het prima te verven in de gewenste kleur. Ter bescherming van het geverfde oppervlak adviseren we dit daarna blank af te lakken en eventueel nog dun op te schuren. Op onze website zijn 180 verschillende stratenpatronen te vinden die desgewenst ook kunnen worden geprint op het fotokarton. Ook dit weer aflakken en eventueel dun opschuren.
Let op: bij de diorama’s die ons product tonen gebruiken we ook stukken doorzichtig kunststof. Dit is om de werking van het Magnorail-systeem te laten zien. Maar kunststof is eigenlijk een ongeschikt materiaal. Bij temperatuurverschillen (lampen die erop schijnen) gaat het snel bobbelen. Fotokarton blijft zeer stabiel.
Idealiter heeft het fotokarton over de gehele baan geen naden. Naden zijn echter niet altijd te voorkomen. Als er naden nodig zijn, zorg er dan voor dat deze strak aansluiten. Dit is ook zeer belangrijk aan de onderzijde waar de ketting loopt. Het magneetje loopt immers aan de onderzijde tegen het fotokarton. En vaak is dit een plek die niet meer goed bereikbaar is als de baan klaar is…

Wat moet ik gebruiken als afdekmateriaal?

Het Magnorail fietsje in elkaar zetten (oude stijl)

Hoewel de handleiding vrij duidelijk is, hebben we toch een filmpje gemaakt van het in elkaar zetten van een Magnorail fietsje. Er is alleen geknipt in het filmpje op de plekken waar bijvoorbeeld een beentje viel en we even over de vloer moesten kruipen om het onderdeel terug te vinden. Als u het fietsje zelf in elkaar zet is het aan te raden om eerst de onderdelen te schilderen en een dag te laten drogen. Dit om te voorkomen dat de verf zich ophoopt tussen de bewegende onderdelen.
De knietjes kunnen beter niet worden geschilderd. Eventueel kan een watervaste stift ook uitkomst bieden.
Hier dan het filmpje:
Hopelijk maakt dit het nog wat makkelijker om dit product zelf in elkaar te zetten.


Een langer baantraject zonder extra motor.

Bij het aanleggen van een traject voor het Magnorail systeem wordt aanbevolen om ongeveer elke twee en een halve meter een motor toe te passen.
Als het traject erg bochtig is kan dit zelfs te weinig zijn. Door de vele bochten neemt de wrijving sterk toe, en, afhankelijk van het aantal voertuigjes op de baan kan de motor gaan slippen. Het nadeel van een extra motor zijn de extra kosten. Ook kan het lastig zijn de motor in te plannen. De motor moet immers van onderaf bereikbaar blijven voor onderhoud. Ook is het baandeel bij de motor verplicht recht.
Een oplossing is om bij de scherpste bochten een keerlus te gebruiken. Omdat dit een meedraaiend wiel is, zal de wrijving door deze bocht vrijwel geheel verdwijnen.


Magnorail ketting smeren?

We krijgen regelmatig de vraag of de Magnorail ketting moet worden gesmeerd.Dit is niet nodig, en kan zelfs het systeem onbruikbaar maken.
De aandrijving werkt via twee rubberbandjes waar de ketting tussendoor loopt. Als je de ketting smeert komt er onvermijdelijk smeermiddel tussen de bandjes. Hierdoor worden ze zo glad dat het geheel gaat slippen.


De fietsjes piepen. Wat nu?

Als de fietsjes een piepend of krassend geluid maken is de eerste remedie: vijlen/schuren.
Maak de vlindervormige plaatjes onder de wielen zo glad mogelijk, bijvoorbeeld met behulp van een klein handvijltje of nagelvijltje. Omdat dit geëtst materiaal is kan het zijn dat hier nog scherpe randjes aan zitten.
Let erop dat de plaatjes recht blijven zitten, en onderling in lijn. Zo niet, gaat het fietsertje wankelend over de baan.
Als de fietser een zingend geluid maakt trilt de voorvork mee. Iets uitbuigen helpt hier meestal wel.
Tot slot kan het zijn dat het wegdek te stroef is. Het wegdek insmeren met een heel dun laagje talkpoeder kan helpen om het piepen of zingen te stoppen.


Help, de fietser trapt niet!

Als de fietser niet trapt kan dit verschillende oorzaken hebben.
Als eerste moet u met de hand controleren of het wieltje soepel draait. Als dat zo is, kan het zijn dat het wieltje niet genoeg druk op het wegdek krijgt om te gaan draaien. Buig het voorvorkje van de fiets dan iets uit om dit af te stellen.

Als het wieltje om de halve slag lijkt te haperen, controleer dan of u de knietjes van de beentjes goed om hebt gemonteerd. De handleiding laat zien hoe het moet. Als de knietjes verkeerd om zitten buigen ze niet ver genoeg, waardoor het wieltje geen volledige ronde kan maken.
Het kan ook zijn dat er nog een haaltje kunststof aan een beentje zit dat tegen het wieltje aankomt. Controleer hier goed op!
Als het bovenstaande niet helpt, bekijk dan of het fietsframe nog wel recht is. Misschien heeft u het bij de montage per ongeluk verbogen. U kunt dit eenvoudig rechtbuigen met een platte tang.